Slip af med din afhængighed med hjælp fra et misbrugscenter

07 October 2020
Astrid Pedersen

editorial

Afhængighed og misbrug kan antage mange former. Bruger du for eksempel størstedelene af din vågne tid i fitness centeret, og kan du ikke spise ude fordi du skal holde en streng diæt, kan det sagtens tænkes at du lider af trænings afhængighed. Og kan du ikke løsrive dig fra din computer, tablet eller iPhone – end ikke for at snakke med dine børn – er der en god chance for at du lider af skærm afhængighed.

Hvorfor skal jeg gå i behandling på et misbrugscenter?

Måske tænker du at det er overkill med misbrugsbehandling. Afhængighed af træning eller skærme er jo ikke nær så alvorligt som misbrug af heroin eller alkohol. Det kan være at du ikke mener at du skader nogen gennem din afhængighed, og at du i øvrigt kan lægge den på hylden hvad øjeblik det skal være. Men her tager du faktisk fejl.

Uanset misbrugets karakter og afhængighedens objekt er det til skade for dig selv om dine omgivelser. Dine tætteste pårørende vil lide under din besættelse på samme måde som hvis denne gjaldt alkohol, piller eller hårde stoffer. Du kan måske ikke se det selv, eller også skubber du det fra dig.

En væsentlig del af afhængighedens anatomi er selvbedrag, forstillelse og fornægtelse af problemets omfang. Derfor ser du nok ikke ulykken hos dine nære og kære, eller oplever hvordan afhængigheden holder dig som fange. Men hvis du træder et skridt tilbage, og spørger dine venner og familie medlemmer om de oplever et problem, vil de helt sikkert fortælle dig at det står skidt til, og at de længe har overvejet at bede dig opsøge professionel hjælp men måske ikke turdet af frygt for at blive mødt med vrede og afvisning. Og så er det om at gribe chancen for at komme tilbage på det rette spor.

Du kan læse mere om behandling af misbrug og afhængighed på https://behandlingscenter-stien.dk

More articles