Hvordan man lavede gulvafslibning i gamle dage

24 May 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Gulvafslibning i rigtig gamle dage var noget, som man lavede selv, hvis man lige havde tid til det.

De fleste gulve var lavet af træ, men det var jo ikke noget, man lige havde købt i et byggemarked, slebet til og lagt plant. Man smed bare nogle bjælker derind på jorden, så man havde noget til at holde på varmen i huset, og så man ikke vadede direkte rundt på den hårde jord.

Så det var mest af praktiske årsager man havde et trægulv, for der var heller ikke mange alternativer, hvor man nu om dage kan sige, at trægulve er noget eftertragtet noget, specielt hvis det er lagt af noget fint træ – mange forsøger endda at efterligne den slags trægulve.

Men dengang var der ikke noget valg, så hvorfor skulle man også bruge tid på at slibe det ned, når det alligevel ikke var vandret til at starte med?

Man fjernede mere de værste knaster, som de dukkede op, og så måtte man undgå huller med videre.

Havde man råd til at lave en god grundig gulvafslibning af nogle, der havde forstand på det, så tilhørte man også det bedre borgerskab.

Senere blev det mere organiseret med, hvilke typer af håndværkere der udførte den slags opgaver, hvoraf nogle specialiserede sig i den slags og lavede hele firmaer til at udføre gulvafslibning.

Det meste foregik stadig i hånden med værktøj, man skulle rykke rundt på, og en god gang gulvafslibning kunne tage lang tid, fordi man skulle være nøjsom og kun kunne bevæge sig langsomt frem med arbejdet.

Selvfølgelig var de erfarne gulvafslibere hurtigere til at udføre den slags arbejde, men sammenlignet med i dag, så var det ingenting.

At der kom elektriske maskiner til, der kunne udføre den slags opgaver, førte virkelig branchen ind i fremtiden, og det bliver spændende at se, hvad det vil føre med sig fremadrettet.

 

More articles