Hvad kan behandles på et misbrugscenter?

07 October 2020
Astrid Pedersen

editorial

Et misbrugscenter er, som det fremgår af navnet, et center som har behandling af misbrug i fokus. Misbrug kan antage mange forskellige former, og ses som regel i tæt følgeskab med psykisk eller fysisk afhængighed.

Grundlæggende er misbrugets anatomi identisk uanset afhængighedens objekt. Det vil sige at uanset om du er afhængig af alkohol, piller, spil eller sex vil det være de samme mekanismer som styrer dit liv.

Ved et afhængigheds betinget misbrug udløses der dopamin i hjernen når et stof indtages eller en aktivitet udføres. Dette kan føles som en belønning, og det er det primært afhængigheds skabende element. En ludoman vil slet ikke kunne holde sig fra casinoet eller fra de online spil – lige som en heroin afhængig narkoman jagter han eller hun stedse den farlige og euforiske rus.

Det samme gælder for mennesker som rammes af afhængighed af sex, skærme, træning eller lignende. Og ingen former for afhængighed er mindre skadelige og destruktive end andre.

Det kan godt være at du ikke føler det er lige så alvorligt at gå op i træning og kost eller bruge megen tid på internettet som at skyde sig i armen med heroin. Men faktisk vil trænings eller skærm afhængighed kunne ende med at koste dig mange af de vigtigste ting her i livet, for eksempel personlige relationer så som venner og familie, samt dit eksistens grundlag, dit job og din mentale sundhed.

Derfor er det vigtigt at du opsøger professionel hjælp til at bryde de skadelige mønstre inden det er for sent. Og den hjælp kan du få på et misbrugscenter.

Hvor finder jeg et kompetent misbrugscenter i Danmark?

I Jylland, nærmere betegnet Vojens, finder du det velrenommerede misbrugscenter Behandlingscenter Stien. Her kan du få hjælp til at komme ud af såvel substans misbrug som andre typer afhængighed – læs mere på behandlingscenter-stien.dk

More articles