Hjælp din misbrugsramte kæreste eller ægtefælle på fode igen med et ophold på et misbrugscenter

06 October 2020
Astrid Pedersen

editorial

Når et menneske ender i et misbrug er det ikke kun ham eller hende selv der lider. Faktisk er det som oftest de tætteste pårørende som bærer den største del af byrden. En misbruger vil typisk ikke erkende at der er tale om et problem. Og derfor vil du som kæreste eller ægtefælle til en misbrugsramt person med stor sandsynlighed opleve at den misbrugsramte person reagerer vredt eller afvisende hvis du prøver at påpege problemet.

Hvorfor bliver man misbruger?

De fleste mennesker, som bliver afhængige af stoffer, alkohol eller andet, er som oftest meget ulykkelige og søger trøst i hurtige løsninger. Et stof misbrug vil tit opstå i forlængelse af en krise eller en svær livs begivenhed som kan være svær at håndtere. Der er trods alt ingen som af egen fri vilje bevæger sig ud i et misbrug.

Når først afhængigheden har bidt sig fast vil forbruget kun eskalere. Med tiden vil den misbrugsramte udvikle det der hedder tolerans, hvilket betyder at der skal mere og mere til af det pågældende stof for at holde de uhyggelige og uoverskuelige abstinenser på afstand.

Samtidig vil stoffets virkning ændre sig. Alkohol kan for eksempel umiddelbart virke angst dæmpende og beroligende, men vil over tid få den helt modsatte effekt. Og er man først blevet hooked på læge ordineret medicin – for eksempel opioider eller benzodiazepiner – kan det være endog meget svært at lægge dem på hylden selv om de for længst er holdt op med at opfylde deres primære formål.

Hvordan kommer man ud af et misbrug?

Hvis din kæreste eller ægtefælles misbrug har stået på over en længere periode er det vigtigt at han eller hun kommer i professionel behandling. Du kan med fordel kontakte Behandlingscenter Stien for rådgivning omkring misbrugsbehandling – læs mere på Behandlingscenter Stiens hjemmeside behandlingscenter-stien.dk

More articles