Find den rette efterbehandling til dit trægulv

20 May 2020
Heidi Kirkebække

editorial

Når dit trægulv er blevet slebet, skal det have en god efterbehandling for at holde sig sundt og lækkert i lang tid. 

Efterbehandlingen er ekstremt vigtig, fordi den beskytter gulvet mod snavs og slid. Et ubehandlet trægulv er nærmest umuligt at holde rent og pænt, fordi træet er nøgent, åbent og sårbart, hvis det ikke har fået den beskyttende overflade, som en god efterbehandling giver.

Så… Med til en succesfuld gulvafslibning hører end velovervejet efterbehandling.

Der er forskellige muligheder, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Så det gælder om at finde den løsning, som passer dig, din smag og dit gulv bedst. 

Lud
Hvis dit trægulv er lyst, og du gerne vil bevare det sådan, skal det ludbehandles. Luden hæmmer nemlig den gulning, som ellers naturligt sker i træet med tiden. 

Men det er vigtigt at vide, at det ikke er nok at få gulvet ludbehandlet. Det er nemlig ikke en efterbehandling i sig selv, men blot en behandling, man kan vælge at give gulvet, før det efterbehandles med sæbe eller olie.

Sæbe
En god sæbebehandling giver gulvet en flot, naturlig og blød overflade og gør det relativt modstandsdygtigt, men dog noget mere modtageligt for snavs end et oliebehandlet eller lakeret gulv. Derfor kræver et sæbebehandlet gulv typisk hyppigere og grundigere vask for at holde sig pænt.

Olie
Oliebehandling giver gulvet en lækker, silkemat overflade, som typisk er mere modstandsdygtig over for smuds og slid end sæbe. Overfladen er ikke så slidstærk som lak, men til gengæld kan det oliebehandlede gulv friskes op med ekstra overfladebehandling, hvis det med tiden kommer til at se træt og slidt ud på særligt udsatte steder i rummet.

Lak
Efterbehandling med lak giver den mest slidstærke overflade og er også den, som er nemmest at holde ren. Til gengæld er det vigtigt, at gulvet lakeres igen, inden det gamle lag lak er slidt op, så træet under lakken ikke får skader. Lak fås i øvrigt i både blanke og matte varianter.

More articles